Chokladbiskvier
Chokladbiskvier
ca 25 stora eller 40 små
Ingredienser:
Bottnar
300g mandelmassa
2 äggvitor
3/4 dl strösocker
Fyllning
125g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
25-50g blockchoklad
+ ev. smaksättning: 1 tsk starkt kaffe
Glasyr
150 g mörk choklad (använd ljus choklad för mildare chokladsmak, eller 50/50)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bottnarna:
1. Börja med att riva mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret tills det blir en smidig smet.
2. Spritsa eller klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta ut dem lite så att de blir ca 5 cm i diameter. (ca 25 stora eller 40 små)
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min och låt dem svalna.
Fyllningen:
1. Smält chokladen till fyllningen och låt svalna lite. Vispa rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och äggulan fluffigt med elvisp. Vänd ner chokladen i fyllningen och tillsätt ev. smaksättning.
2. Bred ut fyllningen lite toppigt på kakorna och låt stå i kylen minst en timme.
Glasyren:
1. Smält chokladen och låt svalna något. (Använd ej en alltför vid skål utan hellre en smal och hög)
2. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ och förvara kakorna kallt.